G.P.P. 9

ACEȘTIA SUNTEM NOI…

,,Tot ceea ce n-avem de la naştere şi de care avem nevoie când suntem mari, ne este dat prin educaţie. Această educaţie ne vine de la natură, de la oameni sau de la lucruri.,, (J.J. Rousseau)

Grădiniţa cu program prelungit Nr. 9, situată pe strada Vasile Goldiș nr. 7 din Alba Iulia, oferă un spaţiu ideal de joacă, recreere şi pregătire a micuţilor pentru anii de şcoală. Dotată cu material didactic variat şi corespunzător, personal calificat şi un mediu prietenos, grădiniţa noastră se ridică la cele mai înalte standarde, atât din punct de vedere al ofertelor educaţionale cât şi al dotărilor: patru grupe de copii, bucătărie proprie şi cabinet medical, toate amenajate şi întreţinute conform standardelor europene.
Copiii sunt primiţi în grădiniţă de la vârsta de trei ani, când vor păşi pentru prima dată într-o lume nouă, necunoscută lor până atunci, unde vor fi întâmpinaţi cu încurajări şi căldură şi ajutaţi să facă primii paşi în lumea din afara mediului familial cunoscut. Primii ani, cei din perioada preșcolară sunt, poate, cei mai importanţi din viaţa viitorului elev şi matur, ani în care îşi însuşesc primele deprinderi de comunicare şi colaborare cu cei din jur, norme şi reguli sociale care îi vor ajuta, mai târziu, să se integreze în mediul şcolar şi societate.
Programele educaţionale au, de asemena, un rol foarte important. Pe lângă deprinderile de bază şi activităţile obligatorii, în conformitate cu programa pentru învăţământ preşcolar, grădiniţa noastră oferă o gamă largă de activităţi extracurriculare, atrăgătoare şi utile în acelaşi timp pentru preşcolari. Serbările şi festivităţile organizate cu ocazii speciale (Crăciun, 8 Martie, Ziua Copilului) sunt un prilej de bucurie, sărbătoare şi creativitate atât pentru cei mici cât şi pentru părinţi şi bunici. Excursiile organizate, împreună cu doamnele educatoare şi specialişti din diverse domenii, oferă ocazia celor mici de a se familiariza cu locuri şi situaţii noi, de a cunoaşte istoria şi geografia locurilor înconjurătoare (vizite la muzee, vizite în alte oraşe, castele, grădini zoologice etc), precum şi de a călători fără părinţi şi a face faţă situaţiilor noi.
Grădiniţa noastră colaborează, de asemenea, cu autorităţile locale, în vederea familiarizării celor mici cu probleme şi evenimentele comunităţii din care fac parte, implicându-i pe copii în activităţi interesante, conform vârstei lor, cu ocazia diverselor evenimente: Ziua Apelor Române, Ziua Păsărilor, Ziua Poliţiei, Ziua României, precum şi alte activităţi şi concursuri pentru preşcolari, din care amintim Ziua Mihai Eminescu, Micii Pietoni, Sanitarii Pricepuţi etc. Părinţii copiilor, colaboratorii noștri cei mai implicaţi, sunt participanţi direcți la actul educațional, atât prin asistenţe la activităţile din grădiniţă, cât şi prin aportul pe care şi-l aduc în derularea eficientă a proiectelor tematice. Activităţile de consiliere au avut în timp un rol important, educatoarele oferind părinţilor soluţii la problemele cu care se confruntă în educaţia prichindeilor, pe de altă parte schimbul de idei şi opinii între părinţi au avut o mare eficacitate.
În fiecare toamnă colectivul de cadre didactice, un colectiv tânăr, primeşte cu braţele deschise tinerele mlădiţe pentru le da prilejul de a se adăpa din izvorul cunoaşterii, de a-şi potoli curiozitatea specifică vârstei.
,,Copilaria este inima tuturor vârstelor.” (Lucian Blaga)